Philip är Spelskaparnas hittils yngsta gäst, men har redan hunnit med att släppa framgångsrika spel. Nu i höst gjorde han tillsammans med de andra på Landfall Games stor succé med spelet Cluster Trucks.
Dennis pluggade till förskolelärare, men kom in i spelbranschen via sin vän Jonatan. Tillsammans gjorde dom stor succé med debutspelet Hotline Miami. I avsnittet får vi bland annat höra om skillnaden i att jobba med ett första spel där ingen känner till en mot att arbeta med en uppföljare där förväntningarna är upptrissade.
Anders Hejdenberg är en gammal UDS:are som på senare år lämant de stora spelstudiorna för att jobba med mindre projekt och team. Har har genom åren jobbat som grafiker, projektledare och spel-designer och på det nuvarande projektet har han även börjat med programmering. Mobilspelen Devils Attorney och Leo’s Fortune är de senaste släppen Anders gjort. Just nu uppehåller han sig med att göra ett rollspel/actionspel i en göteborgslik tidigt 1900-talsmiljö.
Daniel började sin spelkarriär på spelutbildningen i Skövde, men hamnade snabbt som affärsutvecklare på Mojang. Där har han sedan varit med på den galna resa som Mojang haft och idag driver han utvecklingen av Minecraft.
Martin Magni är AI-forskaren som blev spelskapare och som valde att flytta till Åtvidaberg för att där, isolerad, kunna jobba väldigt produktivt. Han gör allting i sina spel själv - grafik, ljud, design och programmering. Hans mest kända spel hittils är mobilspelet Mekorama.
Åsa Roos är spel-designern som för tillfället arbetar med UX-design tillsammans med sina idoler på Bioware i Kanada. Tidigare har hon bland annat jobbat på Avalanche och UDS. Det blir snack om hur tools och andra verktyg skiljer sig mellan företag samt hur Åsa strävar för att göra spel som inte är exkluderande.
Olof är en av de ursprungliga grundarna från DICE. Då som nu har han arbetat med musik och ljud-design. Det har hunnit bli musik till en lång rad av spel och en myriad av genrer. Till avsnittet har jag även bjudit in min bror Kalle Landin som med sin erfarenhet av musikskapande kan bidra med lite mer djupgående frågor.
Jenny Brusk började sin karriär på spelföretaget TATI och jobbade där på spel som Backpacker, Fest i Mumindalen och Kosmopolska. I IT-bubblans svallvågor lämnade hon spelindustrin för akademin där hon idag lär upp morgondagens spelskapare på Skövde Högskola. På Högskolan är hon även väldigt engagerad i jämställdhetsprojektet DONNA.
Matti Larsson driver idag (2016) spelstudion Zordix i Umeå som jobbar med att göra racingspel till både mobila plattformar och konsol. Han har jobbat 18 år i branschen och var tidig anställd på Daydream Software, ett företag känt från it-bubblans glada dagar. Nu jobbar han även med gamification där Matti försöker göra det roligare att lära sig om säkerhetsföreskrifterna i gruvindustrin.
På dagarna arbetar Martin på Coldwood Interactive där han är creative director. För bara något år sedan hade Coldwood tuffa tider och var tvungna att varsla många på bolaget, en av dessa var Martin. Medan Martin var borta från arbetet fick an inspirationen till vad som kom att bli spelet Unravel som han och Coldwood släppte under våren 2016.
Som en av två personer bakom spelet The Dream Machine har Anders Gustafsson många strängar på sin lyra; han skriver manus, gör grafik, programmerar och har kontakt med sina spelare. Erik och Anders som ligger bakom spelet jobbar på ett ganska speciellt sätt, där de gör allting från sina hem i Alingsås respektive Malmö. Vi får också höra om vad som kommer efter att sista delen till the Dream Machine är släppt.
Christofer är en av två grundare bakom Avalanche Studios, men han har tidigare bland annat jobbat för företag som Paradox, EA och SEGA. I början av karriären handlade mycket av arbetet om disturbing och marknadsföring, men han hann även med att ansvara för lokaliseringen av första versionen av Fifa. Idag jobbar han vidare med Avalanche Studios och inte minst spelserien Just Cause, vilken han ligger bakom.
Andreas är en av fem grundare av spelföretaget DICE, ett gäng som bildades ur demo-gruppen The Silents och som gjorde fantastiska digitala flipper-spel under första halvan av 90-talet. Därefter blev det bilspel och sedan kom DICE att satsa mest på Battlefield-serien. Vid denna tiden lämnade Andreas och numera har han startat ett nytt bolag i Kina som i skrivande stund arbetar med spelet The Machines.
Henrik Johansson försökte sig på att göra spel redan på gymnasiet, då med sin gymnasiekompis Dennis. Det kom en ganska bra bit i spelutvecklandet, men lyckades aldrig färdigställa någonting. Henrik och Dennis gick skillda vägar, men tio år senare tog de upp kontakten och gjorde ett nytt försök. Denna gången lyckades det! Mediocre games, som deras företag heter, ligger bakom flera framgångsrika mobilspelstitlar och har totalt lång över 100 miljoner anvvändare.
På Uprise i Uppsala jobbar Filip Söderholm som programmerare. Uprise är ägda av EA och jobbar tätt tillsammans med DICE, nu senaste gjorde de companion appen till Battlefront. Filip har även jobbat på Amuze och UDS.
Jens Andersson är en programmerare från Härnösand som jobbar med egna studion Collecting Smiles, tidigare var han på Starbreeze i Uppsala och LucasArts i USA. Han har stor bredd och erfarenhet, inte bara inom programmering utan även inom speldesign. Nedan finns en länk till en halvtimme lång dokumentär där vi får följa Starbreeze första stapplande steg från deras första kontor i Härnösand - rekommenderas!
I det här avsnittet får vi höra Hans Härröd och om hur han via demo-scenen kom att vara med på UDS redan när de gjorde spel till Atari. Bilden vi ser här är tagen från UDS hemsida från 90-talet, vilket också är förklaringen till den låga upplösningen. Det finns ett roligt klipp från tidigt 90-tal där Östnytt besöker UDS, där vi även kan se Hans skymta förbi - missa inte det!
Jim Kjellin berättar i detta tredje avsnitt om hur han började sin karriär på Amuze och genom otroligt hårt slit fick chansen att jobba med de två personer han sett upp till när det kommer till programmering; John Carmack och Magnus Högdahl.
Huvudpersonen i detta avsnitt är Jonas Lund. Han jobbade som utvecklare på företaget Amuze som fanns i början av 2000-talet. Amuze låg bakom Headhunter-spelen som kom till PS2, dreamcast och xbox. Nu för tiden jobbar Jonas med en egen firma. Bilden på Jonas är från tiden på Amuze.
I detta första avsnitt av Spelskaparna träffar vi Klaus Lyngeled som började sin karriär som grafiker, men som nu även är VD på Zoink Games. Klaus första spel Slam Tilt släpptes till Amiga 1996. Han berättar även om tiden på UDS i Norrköping och Shiny Entertainment i USA. Missa inte klippet på spelskaparna.com där vi kan se en ung Klaus på UDS kontor, från ett inslag ur Östnytt.